ROBOT-X Robotépítő kit fejlesztése oktatási, hobbi és kutatási és fejlesztési célokra

„Befektetés a jövőbe”

Kedvezményezett neve
Bird Telecom Kereskedelmi és Szolgáltató Kft, Fejlett Technológiai Eszközök Kutatás Fejlesztő Kft, Óbudai Egyetem
Projekt címe
ROBOT-X Robotépítő kit fejlesztése oktatási, hobbi és kutatási és fejlesztési célokra
Szerződött támogatás összege
308 040 000 Ft
Szerződött támogatás mértéke %-ban
79,9688%%
GOP-1.1.1-11-2012-0319
A ROBOT-X Robotépítő kit fejlesztése során egy olyan világviszonylatban is versenyképes áron értékesíthető termék jön létre, mely alkalmas egyénileg megálmodott robotok építésére, fejlesztésére. A Kit tartalmaz szervómotorokat, melyek a mozgatáshoz szükséges nyomatékot adják, a Kit tartalmaz univerzális vezérlőt (robottestbe építhető nyáklap formájában) és szenzorokat, melyek a szervómotorok vezérlését, felprogramozását teszik lehetővé. Ezeken felül tartalmaz strapabíró, felületkezelt (eloxált, festett) alkatrészeket, melyek a szervómotorok összekapcsolását teszik lehetővé. A Projekt keretében készített SKD (programozói eszközkészlet) segítségével egyedi módon épített robotok programozhatók fel, taníthatók meg feladatok elvégzésére.
Az SDK képességeit megvalósító mintaprogrammal bemutathatók az SDK lehetőségei. A mintaprogram, a projekt keretein belül előre elkészített pók, kutya, humanoid testeket képes kezelni. Mozgások rögzítését és lejátszását teszi lehetővé, illetve a mintarobotok megépítésében is segít a robotépítő modullal. A robotépítő modul segítségével robotalkatrészekből a mintarobotok 3D környezetben, számítógép képernyőjén megépíthetők. A mozgások szabályozása interpolációval finomított.
A mozgásokat kulcs állapotok rögzítésével definiálhatjuk, melyek köztes állapotai kiszámításra kerülnek. A mozgás előállításában inverz-kinematikai modul segít, amely a mozgásokat képes előállítani a kezdeti és végső pontok megadásával. A projekt, specifikációs, kutatási, anyagtechnológiai, szoftverfejlesztési, hardverfejlesztési, gyártási és dokumentálási feladatokban valósult meg. A robotalkatrészekkel kapcsolatban végzet anyagvizsgálatokat követően a robotalkatrészek szoftveres terheléses szimulációi kezdődtek meg, ezekkel párhuzamosan a specifikációknak megfelelő vezérlő hardver tervezése és prototípusának gyártása folyt, illetve az SDK és a mintaprogram fejlesztése. A projekt eredményeképp egy robotok építésére és programozására alkalmas, világviszonylatban is versenyképes, univerzális robotépítő kit született.
Projekt tényleges befejezésének dátuma
2015.10.31
Projekt azonosító száma
GOP-1.1.1-11-2012-0319